Tuesday, 30 September 2008

Sajak Putus Cinta (based on the true story)


Malam masih muda,
Namun kedinginan suda terasa,
Ku cuba mengapai secebis selimut kasih darimu,
Namun aku sering gagal dalam usahaku...

Kudengar deruan pantai,
Jauh di sudut hati ini ku mengintai,
Namun segalanya kosong,
Ku cuba membina ruang dihatimu,
Untuk kita bersama lagi,
Namun yang ada hanyalah titisan air mata...

Jauh disudut sanubariku,
Ku melihat pohon pohon yang gondol berdiri kaku,
Jelaga cinta kita tidak besinar,
Irama, cengkerik, rerumputan...pun diam,
Semuanya bisu....tersentak akan apa yang berlaku.

Perjalanan cinta kita semakin sunyi,
Tiupan angin semakin kencang,
Merapuhkan ranting ranting yang tidak bermaya,
Meluruhkan dedaunan yang kering,
Ahh..betapa kejamnya.

Kucuba menahan......
Namun hanya sembilu menusuk hati ini,
Merobek setiap pembulu darahku,
Hingga aku terdampar didunia yang lain,
Kau sungguh kejam.

Mengapa tidak saja kau katakan,
Mengapa tidak saja kau ungkapkan,
Mengapa kau biarkan ku menunggu mu,
Mengapa kau biarkan ku mengharap,
Kau biarkan aku di alam permainanmu,
Yang penuh dengan dengan ranjau kepedihan.....

Sayang....
Ketika kau bangun dari sandiwaramu,
Ketika itu kau akan sadar ketulusan cintaku,
Ketika itu juga kau akan tahu arti cinta sebenar,
Cinta agung yang kau hiris dengan belati tajam mu,
Cinta suci yang kau takkan temui lagi,
Cinta yang telah pergi buat selamanya...
Kerna mulai saat ini aku akan pergi jauh darimu,
Selamat tinggal sayangku,
Ku relakan cinta kita berakhir sampai disini......

.......Sept 2008
Sebuah kisah benar yang telah berlaku dalam hidup penulis


28 comments:

Puteri Ezza said...

Hye Andrik! Wah, putus cinta sama siapa ni? Sabar saja ya.

Apapun, buli tahan juga ni poem. Ada bakat oh (^_^) Memang selalu tulis poem ka?

Andrik McVean said...

@puteri ezza...ya dulu2 mimang sia slalu buat sajak kunun..huhuhuu...tapi skrg jarang2 suda...kadang2 jah..kalau butul2 dalam feeling..hehhe

Mell_f said...

Alah andrik,sedeh pula sy baca ba. anyway,selamat hari raya. ko cuti jg kan,bah berabis ah. bak kata si urg ranau,jgn lupa bawa plastik. LOLs.

Be happy andrik!

Tompinai paladius @ NiT said...

Wah bro jiwang juga ko kan... ya. kalu bcinta mimang banyak idea tu mencurah2 macam air hujan... tabahkan hati dan kuatkan semangat..kekecewaan itu akan mengajar kita untuk lebih berhati2 di masa akan datang dan membuat kita lebih dewasa.. :D

Beck the BandagedKnees said...

:D hehe.. nice poem~ wat happen oo andrik..? hehe.. forget it its cool! ^.^

:P erk.. siuk baa..buat2 poem ni kann..? xD hehe btw.. O_O"" hmmm take a grip my friend~ ^_^

O_O" love sux i know.. its beautiful but poisonous sometimes.. n its "luck" we gambling about.. n O_O"" hmm.. u r still special eventho u've been dump or u xpreience unreturn-love.. its juz "life"

rock on n kick some ass.. i know u'll be better after that.. xoxoxo :)

happy cookies day andrik! xD

Andrik McVean said...

@mell..bah slmt ari raya..jangan lupa bawa plastik..LOL

@nit..yah..sakit atti nie..tapi buat2 hapy jah sia..walaupun inda happy

@beck..kesian ko demam...pi makan ubat...minum air krim soda..huhuhu...

Puteri Ezza said...

Bah, tulis lagi banyak2 ah. Kalau mau kasi karya tersiar di mana2, boleh bagitau sia. Sia boleh tolong ni (^_^) Jangan biarkan bakat terpendam begitu saja...

sweetie~ said...

nice one....wah ada fight sama c reno ni...:)

napa putus cinta sakit arr padahal teda darah pun keluar? kekeke... sungguh ajaib Tuhan mencipta perasaan...

urang ranau said...

sedih nya...menusuk jiwa..klu sia yg menulis ni konpom smbl menitis2 tu air mata..

Andrik McVean said...

@puteri ezza...ok..ok..no hal..wah banyak pula link ko nie kalau pasal mau kasih publish2 kan? hehehehe...bagus2..

@sweetie..thanks...fight sama reno kah? ui nah...si reno tu pakar juga mengayat kan..

Andrik McVean said...

@urangranau...nasib baik air mata...nasib baik bukan darah yang menitis...kalau inda pun menitis nitis air kencing ketawa..LOL

Wel^Beiolman said...

wahahaha..lex ko andrik..kalu inda dapat relax..ko p ampas tu hidung ko sana dinding..haha...jangan main sinta sia bilang kan...mau jg main main sama tu sinta...apa ko dapat sama sinta ah..haha..bgs ko main kayu sungkit...best lg...byk2 kayu pun buli pakai..haha

urang ranau said...

andrik, teda la smpi menitis air kencing..itu tahap giler babas suda tu. tp anyway, cuba ko fikir benefit dia hidup sbg bujang..hahaha teda payah merepot2,dsb..banyak kelebihannya..pcy la ;)

Andrik McVean said...

@wel..sia mau kasih ampas idung sia sana dinding tapi sakit gia tuh..huhuhhuh...inda tahan sia..LOL

@urangranau...bah...sia mau jadi bujang lah nie kalau cam nie...inda paya pikir2 pasal kawin..LOL

urang ranau said...

percaya la..sebab sy sudah lama pegang itu status..kwang3.tp tuh ja la ada buring sikit tiada kawan berkongsi, tp banyak lg kawan lain kan..usah di pikirin ya..banyak lagi ikan di laut (sbb laut luas, ko pilih ja laut antartika ka, laut china selatan ka, atau laut yg kicil sikit, laut sulawesi)..

Andrik McVean said...

@urangranau..bah kalau cam nie...mari kita idup bujang..hhahahha..inda paya kasih pening2 kepala pikir pasal sinta2...bikin sakit kepala jah tu..

sweetie~ said...

w/pun byk ikan d laut...dan w/pun seluas mana laut....tp mau cari ikan yg ngam d hati bukan senang....sy alergi byk ikan ba....kekeke

Andrik McVean said...

alamak sweetie..kesian bah ko nie elegik banyak ikan...kalau ikan jalak ko makan kah? ikan sapat siam kah? hahahaha...mimang susah mau cari ikan yang ngam dengan selera..

april RD said...

alalala...:) lek bro...putus cinta ja mah....:) life is too short to be fill with sadness k....:)

Andrik McVean said...

@april...ya mimang pun nie...sia cuba mau rilek2 dulu..huhuhu

HoneyBUZZin said...

Andrik....kamukah andrik yang pernah berpantun sama Honey di blog Butod tu?

Sajak dikarang empunya tuan
sedih terasa mencengkam jiwa
Jangan dikenang jangan disimpan
Jangan dibiarkan hidup kecewa

Cheer Up!

Tompinai paladius @ NiT said...

Eh kamurang ne sibuk2 pasal idup bujang..hehhe.. tanyala angkol Nit...amacam idup membujang ne.. siksa ka..happy ka...sedih ka...atau apa2 pun..hehheehe... wah perasaan duluan makan garam bah pula sia ne..hehehe.. :D

Andrik McVean said...

@honey..ya saya lah tu..hehehehe..ko mau bepantun sama sia lagi kah? buli bha..hehehe



kerana luka suda ada
batin kecewa sukar dilupakan
tidak dikenang mahupun disimpan
hidupku ini tetap kecewa

itu dia...hahahaha

Bambangan @ Ony said...

atu yaaaa bro.... hidup harus diteruskan ni.... jan fikir yg sedih2 saja sbb semua itu pasti akan berlalu wlpn kenangannya mc ada di sudut hati yg plg dlm......

Andrik McVean said...

@bambangan..yalah..begitu labah tuh...

Poison_Ivy said...

NIce poem. Quite frankly, we have the same love story. same unhappy love story ending. I would like to have the poem in my blog, if u won't mind. =P

hafidzah hafidz said...

salam bang..boelh tak fieza nak puisi nih..nanti fieza creditkan dekat abang..fieza edit sikit2, boleh ea bang..

Andrik McVean said...

@poison_ivy- yeah just take it ..it's free heheeh
@hafidzah- ok no problem abmik ar....and modify nanti i pon nak tengok juga muke bari dier lepas kene modify hehehe

Other stories

Related Posts with Thumbnails