Sunday, 30 March 2008

Ulasan AF6 konsert 2

Setelah banyak blog yang saya review, hanya satu blog sahaja yang membuat liputan secara lengkap mengenai konsert AF yang berlangsung sabtu yang lepas dan blog yang kedua hanya membuat liputan separuh sahaja. Kini giliran saya pula untuk memberikan komen-komen pedas saya. Sebelum itu pada pendapat saya, terdapat kejutan-kejutan yang tidak disangka berlaku pada konsert tersebu terutama sekali persembahan pelajar. Ada yang meningkat dan ada yang merundum jauh ke anak tangga yang tercorot. Saya mulakan dengan komen pelajar secara rawak.

1. Ika
- Tone suara yang OK sahaja
-Begitu juga dengan persembahan beliau, saya labelkan OK sahaja
-Pitching dan tempo pula banyak lagi yang perlu diperbaiki terutama sekali nada tinggi
-Ada beberapa bahagian nada yang tinggi tidak kesampaian.

SCORE: 4. 8/10

2. Nadia
-Beliau merupakan pelajar fav saya minggu yang lepas, namun sayang seribu kali sayang hancur lagu umberalla dibuatnya.
-Terus terang saya katakan lagu ini langsung tidak sesuai dengan nada suara beliau. Nada suara beliau terlalu besar untuk lagu ini. Sedangkan lagu ini memerlukan sedikit tone untuk menjadikan lagu ini sedap.
-Begitu juga dengan sebutannya. Hancur....macam guru bahasa english dalam AF tuh tak ajar budak nie sebuat tengan betul. I agreed with Ning umberalla jadi yamberalla. SUCK!
-Tempo dan pitching semua hancur dan berterabur ke kiri dan kanan.
-Persembahan setakat OK sahaja.

SCORE: 5.3/10

3. Nubhan
-Lagu yang dibawakan oleh beliau amat sesuai dengan tone suaranya.
- Tone dan lontaran suara beliau juga amat baik pada konsert yang kedua
-Sebutan juga jelas namun, begitu sebutan agak sedikit kaku. Macam tunggul kayu menyanyi atas pentas pula.

SCORE: 7.6/10

4. Riz
- secara keseluruhannya persembahan riz sedikit menurun, namun tidak terlalu ketara.
-Masih ditahap yang baik, mungkin kerana suara riz yang lembut merdu dan sedap didengar.
-Persembahan beliau juga "hidup" dan tidak kaku
-Ada beberapa kelemahan, part chorus suara beliau ditengelami oleh musik. Saya merasakan kerana beliau terlalu banyak bergerak dan kawalan nafas hilang.
-Sebutan beliau macam mat salleh, walaupun i know dia bukan hebat pun cakap BI. Contohnya SEPERTI="seperthi" dan MATA="matha"...dan banyak lagi lah.

SCORE: 7.5/10

5. Stacy
- Satu lagi persembahan yang cukup mantap daripada stacy. Setelah "membalun" rakyat malaysia dengan lagu no one minggu lepas, kini stacy sekali lagi membuktikan yang stacy sebenarnya berada di tahap yang jauh lebih hebat diantara pelajar-pelajar AF.
-Saya boleh katakan perfect and i don't know what to say. Even ning, dia pun tidak mampu berkata apa-apa.
-Ekspresi muka, persembahan, pitching dan tempo begitu cemerlang sekali.

SCORE: 8.6/10

6. Lufya
- Satu persembahan yang menghiburkan dari lufya and sooo sexy and we all terseksa melihat gerudi pinggulnya. yummy...lolz!
-Namun begitu suaranya kurang sesuai dengan lagu dangdut bagi pendapat saya. Kenapa? sebab suara beliau terlalu besar sedangkan penyanyi dangdut memerlukan suara yang "kecil-kecil"
-Pernafasan beliau sedikit terganggu mungkin kerana gelekan beliau dan ada beberapa part yang lambat masuk.

SCORE: 7.3/10

7. Alif
-Saya masih tercari-cari apakah kelebihan beliau. I still lost everytime i'm looking that. Interaksi dengan audiance hancur....dia nyanyi syok sendiri.
-Pitching dan tenpo berterabur ibarat sang kaca yang jatuh di atas batu.
- Nafas pun memang tak cukup dan terlalu banyak yang diperbaiki.

SCORE: 4.7/10

8. Stanly
- Beliau merupakan antara pelajar yang saya nantikan persembahannya. Tetapi minggu ini..semuanya hancur. Ntahlah..nampak sangat dia tak sesuai membawakan lagu-lagu yang berentak funky.
-Memang hancur dan berterabur. Persembahan yang membosankan dan nafas beliau tak sampai.
-He was struggling in many parts. Tempo dan pitching juga kelaut dan ke darat.

SCORE: 4.85

9. Toi
- Didn't start so good at the begining but so..so..so good pada chorus part.
Pitching and tempo good compared to last week and one thing yang i really like him sebutan memang jelas dan tidak sepert mat salleh sebut.

SCORE: 7.7/10

10. Rina
- OK bagi saya persembahan beliau kosistent dari minggu lepas dengan minggu ini. Ada peningkatan beb!
-Elspresi muka sangat baik dan penghayatan juga bagus.
-Pitching dan tempo juga baik dan beliau telah membawakan lagu ini dengan cara beliau. Tidak seperti penyanyi asal.
-tapi if u realized kan? suara rina tenggelam di part chorus....a bit lah. And Tone suara Rina perlu diperbaiki lagi. It was OK but not like stacy. But they are fighting actually.

SCORE: 7.6

11. Faisal
- Mmmmm....persembahan yang memang ada peningkatan. part-part yang rendah tuh...very good but part-part yang tinggi tuh...a bit problem.
-He was struggling actually dalam part2 yang tinggi. Tapi sebuatan jelas and it was very good.

SCORE: 7.1/10

12. Saida
-Persembahan yang biasa saja. Tapi banyak improvement dibandingkan minggu lepas. She is sooo sexy, walaupun dah jadi isteri orang.
-Body memang mantap...SOLID gitu!!!!
-Pitching and tempo kali ini OK jer. Tone suara yang agak baik.
-tapi certain part yang tinggi masih struggle. So overall...so..so performance.

SCORE: 6.5/10

13. Naim
- Teringat pula lotter bila budak nie nyanyi lagu yang funny cam nie.
-mmmm...lagu nie senang nothing special...just for fun jer lagu nie.
-What can i say...performance so so jer...nothing so much special. Maybe because of the song.
-I'm not so keen to dengar lagu2 cam nie.
-tapi pendek kata boleh lah.
- Tempo dan pitching perlu dipolish lagi.

SCORE: 6.8/10



***********************KONSERT 2***********************************************


A+ (9-10) >> NONE
A (8-8.9) >>Stacy
A-(7.5-7.9) >>Rina, Toi, Riz, Nubhan
B+(7.0-7.4) >>Faisal, Lufya
B (6.5-6.9) >>Naim, Saida
B-(6.0-6.4) >>NONE
C+(5.5-5.9) >>NONE
C(5.0-5.4) >>Nadia
C-(4.5-4.9) >>Stanly,Alif, Ika
D(4.0-4.4) >>NONE
D+(3.5-3.9) >> NONE
E(3.0-3.4) >>NONE
F (0.0-2.9) >> NONE

PELAJAR YANG TERKELUAR: IKA
PELAJAR YANG SEPATUTNYA TERKELUAR : ALIF,
TOP FIVE TO FINAL: RIZ,STACY, RINA, TOI, NUBHAN

***********************KONSERT 1**********************************************
A+ (9-10) >> NONE
A (8-8.9) >>NONE
A-(7.5-7.9) >>Riz, Stanly, Nadia, Stacy
B+(7.0-7.4) >>Rina
B (6.5-6.9) >>Yana
B-(6.0-6.4) >>Naim
C+(5.5-5.9) >>Nubhan
C(5.0-5.4) >>NONE
C-(4.5-4.9) >>Alif
D(4.0-4.4) >>Lufya, Saida, Faisal
D+(3.5-3.9) >> Ika, Toi
E(3.0-3.4) >>NONE
F (0.0-2.9) >> NONE

PELAJAR YANG TERKELUAR: YANA
PELAJAR YANG SEPATUTNYA TERKELUAR: IKA
TOP FIVE TO FINAL: RIZ, STANLY, NADIA, STACY AND YANA

*******************************************************************************

6 comments:

Kos Serani said...

KOMEN YG BAGUS...CLEAR DAN JUJUR, CUMA PART NAIM TU AKU KURANG SETUJU SIKIT SEBAB PADA AKU LAGU TU X MENCABAR VOKAL LANGSUNG DAN PERSEMBAHANNYA SO...SO SAJA. DIA PATUT AWAK BAGI 5/10 ATAU BAWAH 5 HE HE HE....

Andrik McVean said...

Well...i cannot judge the student based on the song...i have to judge based on their performance..kalau judge based on lagu nanti kalau Jac malaysian Idol dapat lagu senang pun akan dapat markah rendah even performance excellent...lolz!

Faisal Admar said...

Stacy rock!!! Memang best giler... My fav for this season =)

Andrik McVean said...

yeah...so far the best and consistent performance is stacy...

eliyashaka said...

sayang la Nadia tu...bestt bah lagu umbrella tu..she's over confident!!

Ika is actually improving herself..byk org kutuk2 dia..tp to me kalau la semua pandai menyanyi teda kerja la cikgu2 vokal di AF tu. so that's the challenges to all the tenaga pengajar..

apa2 pun i soke naim...hikkss

Andrik McVean said...

mmm...in my opinion..nadia's vocal memang tidak sesuai dengan lagu2 berentak mcm rihana atau che'nelle bawa....

Other stories

Related Posts with Thumbnails